Filminspelning Sektion 1

Nu är vi klara med första inspelningstillfället för dokumentärfilmen, och det känns riktigt bra! Startade helgen med att under fredagen strukturera upp inför inspelningen, med att hämta ut en bokad SonyEx1 (kamera); samt boka lilla studion inför lördagens inspelning. Väl under fredagen, efter Jespers ankomst till Karlshamn (från Göteborg), passade vi även på att gå igenom struktur och planering inför lördagen. Vi valde att utgå ifrån ett icke existerande manus; och istället basera hela inspelningen på kapitlet ”Att överge och observera” från existerade uppsats.

Väl på lördagen som kom att bli inspelningsdag, valde vi att Jesper skulle få leva in sig i rollen och ta en tillbakablick på sina år här i Karlshamn. Vi tog en heldag då han fick röra sig, berätta – och att utan manus få vara sitt naturliga jag. Under tiden följde jag med under hans dag och tog vara på de moment jag ansåg intressanta och inspirerande; med frågeställningen i grundtanke och fokus. Utan regi och större planering över vad som skulle ske härnäst – utforskade vi tillsammans fram ett par scener som kan komma att bli väl användbara inför kommande klippfas. Jag arbetade utifrån att så sällan som möjligt stoppa inspelningen, och lät kameran istället rulla på för att inte förkasta användbart, naturligt material. Detta så som i studio till utomhusmiljö/gång.

Under mitt kameraarbete hade jag hela tiden i tanke att ”vara i rummet” – genom linsen. Att ta vara på det jag verkligen såg och få det förmedlat via den tekniska utrustning jag bar på, samt ta vara på naturliga ljuskällor. Jag valde att arbeta utan stativ (handhållen kamera) för en mer naturlig känsla, samt försöka inkludera rörelse genom kameraförflyttningar. Jag försökte även att bortse från vår kamratskap och fokusera på vad som blir mest naturligt från en publik sett utifrån. Detta genom en inre röst som skall komma att bli en voice over (röst & berättande/förklarande).

Största utmaningen för mig under lördagens (15/3) filminspelning kom att bli studions färg/ljus. Detta då väggarna täcks av en väldigt gul nyans och då även gitarren speglade i gult. Även pianosektionen kom till att bli en svårighet, då denna del av rummet var mörklagt. Utomhus uppstod svårigheter så som väderförhållanden, då det var kraftiga stormbyar. Detta är dock inget jag tror kommer orsaka problematik i skapandet; dels då vi vill utgå från en naturlig miljö. Eventuellt utbränt material förser vi med alternativ postproduktion – dock ej för att förvränga verkligheten; utan för att återställa fel/missar, och därmed gå ett steg närmare det naturliga skedet.

Söndagen, samt lördag natt spenderades till en grovklippning av existerande material. Därefter tog vi ett gemensamt möte och genomgång av nuvarande, samt kommande faser så som ljudsättning, arkivmaterial, struktur och resterande klippning/ev postproduktion. Detta steg som kommer ta start nu i veckan; och förhoppningsvis så kommer vi att ha en bra grund till helgen att jobba vidare och finslipa på. 

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s